Boligprisene i Norge steg 0,4 prosent i august

Den forsiktige oppgangen er den svakeste august-måneden i prisstatistikkens historie. I Oslo falt boligprisene.

Ekspertene venter en kjølig høst for boligprisene. Her fra boligstrøket Pappenheim i Trondheim.
Publisert:

Boligprisene i Norge steg 0,4 prosent i august, viser ferske tall fra Eiendom Norge. Justert for sesongvariasjoner falt derimot boligprisene med 0,6 prosent.

Den forsiktige oppgangen på 0,4 prosent er den svakeste august-måneden i boligprisstatistikkens historie, ifølge Eiendom Norge.

– Renteøkningene begynner nå å bite på boligprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Les på E24+

Spår kraftig prisrekyl: – Den største krisen på mange tiår

Utviklingen i første del av 2023 bidrar til at man fortsatt er godt over på plussiden året sett under ett. Så langt i år har boligprisene steget med 5,7 prosent i Norge.

Prisene faller i Oslo

Flere av områdene som har hatt den sterkeste utviklingen hittil i år, har den svakeste utviklingen i august.

I Oslo falt prisene med 1,0 prosent i august. Sesongjustert var nedgangen 1,4 prosent i hovedstaden.

Også i Stavanger med omegn og Kristiansand falt prisene forrige måned. I Stavanger falt prisene 0,2 prosent nominelt, mens de var ned 0,3 prosent i Kristiansand.

Ellers blant de største byene steg prisene. Bergen hadde en oppgang på 1,3 prosent, mens prisene steg 2 prosent i Trondheim. I Tromsø klatret prisene 1,9 prosent i august.

Det ble solgt færre, men lagt ut flere boliger i august enn på samme tid i fjor. 9.270 boliger ble solgt i Norge forrige måned, ned 2,6 prosent fra august i fjor. Samtidig ble det lagt ut 13.318 boliger, opp 4,2 prosent.

Så langt i år er det lagt ut 73.769 boliger i Norge, som er 5,4 prosent flere enn samme periode i 2022.

– Høsten blir litt seig

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen er ikke overrasket over prisfallet. Han tror prisene vil fortsette å falle utover høsten.

– Vi har for så vidt ventet litt på det. Føyer seg inn i rekken av indikasjoner på at høsten blir litt seig for norsk økonomi og boligmarkedet, sier han.

Olsen sier videre at boligmarkedet har blitt sterkt hjulpet av endringene i boliglånsforskriften.

– Nå er denne effekten tatt ut. Mange blir nå stoppet av likviditetstestenlikviditetstestenDe som låner penger må tåle en renteøkning på tre prosentpoeng. til bankene, sier sjeføkonomen.

Utlånsforskriften sier at bankene i utgangspunktet kan låne ut fem ganger inntekt. I tillegg må de som låner penger tåle en renteøkning på tre prosent (likviditetstesten).

Les på E24+

Eksperter: Boligområdene som vil øke mest i verdi

Lauridsen i Eiendom Norge sier at det er ventet en svakere utvikling i boligprisene utover høsten, og at det ikke er usannsynlig at vi vil få et tilsvarende forløp som boligprisene i fjor.

– Høsten 2022 falt boligprisene krapt frem mot jul, før det snudde i januar med lettelsene i utlånsforskriften, sier han.

Rentehevinger i fleng

August er normalt en sterk måned for boligprisene, men et usikkerhetsmoment har vært når og hvor sterkt rentehevingene vil påvirke boligprisene.

Norges Bank slo til med en «dobbel» renteheving i juni, før styringsrenten ble satt videre opp til 4 prosent i august. Det er det høyeste rentenivået siden 2008. Bankene har fulgt etter og satt opp boliglånsrentene i takt med økningene fra sentralbanken.

Norges Bank ventet på forhånd et sesongjustert fall på 0,1 prosent for boligprisene i august, ifølge pengepolitisk rapport fra juni.

DNB Markets og Handelsbanken ventet begge at man skulle se et sesongjustert fall på 0,5 prosent.

Les også

Kan bli årets siste måned med boligprisoppgang: – Det er kjøpers marked

I den normalt svake sommermåneden juli falt boligprisene med 1,1 prosent, men var opp 0,2 prosent sesongjustert.

Også juni endte med et fall i boligprisene på 1,2 prosent, etter å ha steget 0,8 prosent i mai.

Publisert: