Mystisk selskap vil bygge ny by i California

Flere milliardærer står bak det ambisiøse prosjektet.

Boligkrisen i California har fått et nytt kapittel. En rekke tek-milliardærer vil nå bygge en helt ny by.
Publisert:

Flannery Associates har kjøpt opp landområder i nordlige California for over 800 millioner dollar. Det tilsvarer over 8 milliarder norske kroner.

I lang tid har det vært spekulasjoner om hvem som står bak selskapet som blant annet har kjøpt opp alt landet rundt en amerikansk militærbase.

New York Times har nå funnet ut at i kulissene lurer flere av de mest kjente amerikanske tek-milliardærene fra Silicon Valley.

Blant navnene finner man Marc Andreessen, som er på 89. plass på Forbes sin liste over verdens største tek investorer. Han har en anslått formue på 1,8 milliarder dollar.

Andre navn inkluderer Laurene Powell Jobs, enken til Steve Jobs, og LinkedIn-medgründer Reid Hoffmann.

Selskapets sjef er 36 år gamle Jan Sramek, som tidligere har jobbet for Goldman Sachs.

Laurene Powell Jobs, enken til Steve Jobs, er en av milliardærene bak byprosjektet. Her med den amerikanske visepresidenten Kamala Harris (venstre i bildet).

Høyteknologisk by

Lite har vært kjent om intensjonene til selskapet, og lokale har i flere år forsøkt å finne svar. Flere har spekulert i at det kunne være Disney som ønsket å bygge en ny park, eller et innhugg fra kinesiske aktører, skriver New York Times.

Nå viser det seg at de amerikanske milliardærenes plan er å bygge en ny by.

Ideen kom i 2017. Da la Flannery Associates fram en plan om å gjøre deler av området i fylket Solano til en by drevet av ren energi, og med hus til titusenvis av mennesker.

Byen skulle være spesielt tilpasset gående, med inspirasjon fra Paris og West Village området i New York.

Det er i området Fairfield, i fylket Solano, at milliardærene nå ønsker å bygge sin nye by.

Overbetaler

Område for område har Flanney gitt tilbud til grunneiere, uansett om området var til salgs eller ikke. De har gjerne betalt flere ganger markedsprisen.

Ifølge Wall Street Journal har Flannery kjøpt opp 52.000 acres rundt en amerikansk militærbase i området. 1 acre er lik 4.0469 dekardekar1 dekar er det samme som 1000 kvadratmeter. På dette arealet ville man hatt plass til over 7.000 fotballbaner.

Rundt tidspunktet ideen ble lagt frem i 2017 hadde selskapet allerede kjøpt opp et område på 1.400 acres, da til en pris for i underkant av 5.000 dollar per acre.

Prisene har gått opp siden, og Flannery har i det siste betalt opp mot 15.000 dollar per acre.

I mai saksøkte Flannery grunneiere for å ha blåst opp prisene, og sa at selskapet har betalt totalt 170 millioner dollar for mye.

Selskapet krever nå erstatning på minimum 510 millioner dollar, skriver Business Insider.

Les på E24+

Kontorkollapsen i USA

Ikke første gangen

California har et av de tøffeste boligmarkedene i USA, og Silicon Valley moguler har lenge vært frustrert med boligpolitikken i staten.

Flere har også tidligere drømt om å bygge byer. Y Combinator, som blant annet har lansert nettsider som Airbnb, Twitch og Reddit, begynte å se på ideen om å bygge en egen by i 2016. Ønsket var å motarbeide stadig økende boligpriser.

Også Elon Musk har kjøpt opp store områder, og har startet arbeidet med å bygge sin egen by i Texas, som Wall Street Journal rapporterte tidligere i år.

I en tidligere versjon sto det at Flannery har kjøpt 52.000 dekar. Det er feil, det riktige er at de har kjøpt opp 52.000 acres. 1 acre er lik 4.0469 dekar.

Dette ble rettet 08:42 den 29. august.

Publisert:

Her kan du lese mer om