Plommegård hardt ut mot Coop: – Mangler moral

Hovelsrud Gård mener Coop har opptrådt illojalt og sier de vil tape på årets sesong. Dette er en klassisk diskusjon om pris, svarer Coop, som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene.

ALDRI MER: Bonde Marianne Olssøn kommer aldri igjen til å levere varer til dagligvarekjedenes egne merkevarer, skriver hun i Facebook-innlegget.
Publisert: Publisert:

«Sviktet av Coop».

Slik starter Hovelsrud gård Facebook-innlegget som ble publisert lørdag kveld.

De har i to år levert plommer til Coop som deretter har solgt dem i butikk under sitt eget merkenavn (EMV) Änglamark.

Lønnsomheten har ifølge Hovelsrud gård imidlertid vært dårlig. De skriver at de trodde de hadde en avtale med Coop om å få 10 prosent bedre betalt i år. Men da sesongen kom tilbydde Coop snarere 10 prosent lavere pris, står det i innlegget.

Les på E24+

Blakk etter ferien? Slik kommer du deg på beina igjen

«Denne prisen er ikke tilstrekkelig til å dekke lønnskostnadene til plukking og pakking.» Dermed blir det ingen Änglamark-plommer fra Hovelsrud gård i år.

E24 har vært i kontakt med bonde Marianne Olssøn. I en SMS skriver hun at E24 bare må bruke innlegget, men at de ikke har noe mer å legge til.

Hovelsrud gård kommer til å få et tap «fordi vi stolte på Coop». De skriver at dette var siste gang de produserte for EMV.

«Vår opplevelse er at Coop er illojal, mangler moral, er lite bærekraftig og har dårlig forretningsskikk», heter det i Facebook-innlegget.

For høy pris

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop svarer i en e-post at de ønsker å finne en løsning slik at de «allerede mandag kan tilby våre kunder økologiske plommer i Innlandet. Vi håper virkelig at vi skal kunne løse dette på en god måte for alle parter.»

Ifølge Kristiansen har de forsøkt flere ganger søndag å få kontakt med gården, men uten å lykkes.

Det er for sent å levere til Coop nå, ifølge Olssøn.

– Vi har nå klart å selge plommene direkte til forbrukere som er villig til å betale det plommene er verdt og som Coop ikke ville betale, skriver hun i en e-post.

IKKE I ÅR: Plommene blir i år solgt privat i stedet for gjennom Coop.

Kristiansen i Coop beskriver det som en klassisk diskusjon om pris.

«Coop har hele tiden vært tydelige på at vi ønsker å tilby våre kunder økologiske plommer fra Hovelsrud. Men vi har også vært tydelige på at den prisen Hovelsrud krever ikke er mulig å ta ut til kundene.»

Han sier at oppgjørsprisen på konvensjonelle plommer, som settes av Grøntprodusentenes samarbeidsråd, har gått kraftig ned i år som følge av stor tilgang på plommer.

«Prisen på økologiske plommer må gjenspeile denne målprisen for at de skal være mulig å få solgt varene. Vi har tilbudt Hovelsrud 30 prosent mer for økologiske plommer enn oppgjørspris til bønder av konvensjonelle plommer, noe som er langt høyere enn det som er normalt for økologiske varer. Likevel har de ment at dette ikke er nok.»

Les på E24+

Kontorkollapsen i USA

Sjakkmatt

Det er rett og slett ikke marked for økologiske plommer til den prisen Hovelsrud gård ønsker, mener Coop.

Ifølge Kristiansen ser de en tydelig trend hvor kundene velger «billigprodukter» fremfor «premiumprodukter».

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop sier det rett og slett ikke finnes et marked for økologiske plommer til den prisen Hovelsrud gård ønsker.

«En pris som Hovelsrud har ønsket, ville enten påført oss store tap, eller i ytterste konsekvens at vi hadde måttet kaste varene fordi kundene ikke vil betale prisen», skriver han.

«Vi har full forståelse for at Hovelsrud trenger en høyre pris for å dekke sine kostnader, samtidig vet vi at kundene i en tid med økte levekostnader ikke er villige til å betale en høyere pris for premiumprodukter. Så da står vi der litt sjakkmatt alle sammen.»

Kristiansen legger til at de ikke kjenner seg igjen av beskrivelsen av Coop som samarbeidspartner.

«Vi har hatt en muntlig intensjonsavtale om å ta deres produksjon, noe vi fortsatt ønsker, og vi har hele veien vært tydelige rundt utfordringene på pris og at den ikke er mulig å oppnå.»

Les på E24+

Hvor lurt er det at våre skattepenger forvaltes i en bakgate på Aker Brygge?

Publisert:

Her kan du lese mer om