«Prislappen» på Jack Mas Kina-kritikk: 9.000 milliarder

Det koster å være kritisk til kinesiske myndigheter. Særlig hvis du er en av landets rikeste og mest kjente personer.

TILBAKE: Jack Ma er tilbake i hjemlandet etter et lengre opphold utenfor Kinas grenser.
Publisert:

I 2020 gikk teknologigründer Jack Ma offentlig ut og kritiserte kinesiske myndigheters regulering av teknologibransjen i landet.

Det endte med at Ma trakk seg tilbake fra offentligheten senere det året og på slutten av 2021 forlot han milliardlandet. Han ble blant annet observert i Japan, Australia og Thailand.

Men å forlate Kina er ikke den eneste prisen Jack Ma har måttet betale.

Bloomberg har anslått at verdiraset for Mas forretningsimperium er på svimlende 850 milliarder dollar – eller 9.026 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Les også

Elon Musk er verdens rikeste person igjen

Milliardbot

Fredag denne uken ble det klart at finansteknologiselskapet Ant Group skal betale bot på nærmere en milliard dollar etter at kinesiske myndigheter startet en etterforskning av selskapet, i kjølvannet av Mas kritikk.

Ma ga fra seg kontrollen av Ant Group i januar i år.

Selskapet skulle bli notert på børsen, men børsnoteringen ble utsatt, trolig på grunn av at Ma måtte stå skolerett for kinesiske myndighetsorganer og sentralbanken i landet.

Noteringen av Ant Group ville i sin tid blitt tidenes største børsnotering. Selskapet ble verdsatt til rundt 315 milliarder dollar i forkant av den mulige noteringen. Nå anslår Bloomberg at selskapsverdien er 78,5 milliarder dollar.

Det gir et verdifall på 236 milliarder dollar, tilsvarende 2.500 milliarder.

Les også

Jack Ma tilbake i Kina

9.000 milliarder

Kinas søkelys på Ma og hans virksomheter har også gått utover netthandelsgiganten Alibaba.

Fredag hadde Alibaba en markedsverdi på 234 milliarder dollar (2.485 milliarder kroner). Det er milevis unna toppen på rundt 854 milliarder dollar (9.069 milliarder kroner) i 2020.

Det var altså før Ma åpnet munnen og sa det han mente om reguleringen av teknologibransjen i Kina.

Totalt er over 9.000 milliarder i selskapsverdier visket vekk siden Jack Mas opprør mot myndighetene i Kina, anslår Bloomberg.

Fortsatt en av verdens rikeste

I mars i år var Jack Ma tilbake i Kina.

Jack Ma er en av Kinas mest kjente næringslivspersonligheter, og har lenge vært både en av Kinas og verdens rikeste menn.

Han er verdens 40. rikeste person med en anslått formue på 34,1 milliarder dollar (362,1 milliarder dollar), ifølge Bloombergs milliardærindeks.

På 55-årsdagen sin tilbake i 2019 trakk Ma seg som leder i Alibaba. Alibaba ble grunnlagt i 1999, og er i dag ett av verdens største netthandelsselskaper.

Les også

Jack Ma gir fra seg kontrollen av Ant Group

Publisert:

Her kan du lese mer om