Resultathopp for fornybarselskapet Scatec

Resultat før skatt endte på 444 millioner kroner, opp fra negative 44 millioner fra i fjor. Scatec skriver i andre kvartal ned verdier på 350 millioner etter mislykket satsing med Equinor i Argentina.

Scatec legger frem kvartalstall
Publisert:

Fornybar energiselskapet Scatec, la fredag frem resultater for årets andre kvartal.

  • Inntektene var på 5,9 milliarder kroner, opp fra 932 millioner i samme kvartal i fjor.
  • Brutto driftsresultat (ebitda) endte på 1,38 milliarder kroner, opp fra 517 millioner kroner i 2022. Justert driftsresultat (ebit) var på 700 millioner kroner, opp fra 230 millioner i andre kvartal i 2022.
  • Resultat før skatt var på 444 millioner kroner, opp fra negative 44 millioner fra i fjor.

I rapporten kommer det frem at Scatec har oppnådd et rekordhøyt brutto driftsresultat i årets andre kvartal.

– Det har vært et travelt kvartal med stor fremgang for virksomheten vår, og jeg er fornøyd med å se at byggeaktivitetene på alle tre av våre store prosjekter fortsetter etter planen, sier Scatec-sjef Terje Pilskog i en pressemelding.

Ifølge Bloomberg har syv meglerhus kjøpsanbefaling, et meglerhus overvekt og et meglerhus anbefaler salg per 1. august.

I juli oppgraderte meglerhuset Barclays, Scatec til en overvektsanbefaling, fra tidligere likevekt. Kursmålet endte på 115 kroner.

I løpet av året har kursen til fornybarselskapet steget med cirka 2 prosent, og har torsdag kveld en kurs på 77,86 kroner.

Nedskrivninger på 350 millioner

Scatec skrev ned 350 millioner kroner i et halveid fellesforetak med Equinor i Argentina i andre kvartal.

Sammen med Equinor driver fellesforetaket et solkraftverk på 117 megawatt.

Under oppbyggingen av prosjektet ga Equinor et lån uten gjensidig sikkerhetstillatelse, som krevde refinansiering. Det har ikke har vært mulig å refinansiere på grunn av den forverrede politiske og økonomiske situasjonen i Argentina, skriver Scatec i rapporten.

En salgsprosess for fellesforetaket er initiert. Det er kommet bud på foretaket, som er «betydelig lavere enn den bokførte verdien til prosjektet». Derfor kom nedskrivingen.

Utvikling i Sør-Afrika

Selskapets øker utviklings- og byggeinntektene. Det skyldes blant annet «høy akkumulert fremdrift av prosjektene som er under bygging i Sør-Afrika, Brasil, og Pakistan». Selskapet avviklet prosjekter i Brasil, Oman og Madagaskar i løpet av første halvår.

I kvartalet gjennomførte Scatec salget av Upington solkraftverk i Sør-Afrika til en pris på 546 millioner, sier Scatec-sjefen. Selskapet skriver at de også nådde en «finansiell avslutning» for Grootfontein soloprosjekt i Cape Town, i en størrelsesorden på 2,9 milliarder kroner.

Scatec økte kraftproduksjonssegmentet sitt med 352 millioner, til en total verdi på 1,17 milliarder kroner. Det er hovedsakelig drevet av salgsgevinsten av Upington solkraftverk.

I utgangen av andre kvartal signerte Scatec en avtale om å selge 52,5 prosent eierandel i 40 MW Mocuba solkraftverk i Mosambik. I juli signerte selskapet en avtale for finansiering på 1 milliard kroner fra Climate Fund Managers.

Rettelse: E24 har rettet sammenligningstall for samme kvartal i fjor. Feilen ble rettet 09:29.

Publisert:

Her kan du lese mer om