Viaplay sier opp over 25 prosent av de ansatte: Vurderer salg av hele selskapet

Viaplay tapte over 6 mrd. svenske kroner og varsler «strategisk gjennomgang» av hele selskapet.

Publisert:

2023 har vært et utfordrende år for Nordens største strømmeselskap.

Viaplay-sjef Jørgen Madsen Lindemann melder i en børsmelding om at selskapet vil gjennomføre et stort kostnadsreduksjonsprogram og en umiddelbar «strategisk gjennomgang» av hele virksomheten for å «vurdere alle alternativer», inkludert innholdslisensiering, salg av eiendeler, egenkapitalinnsprøytninger eller salg av hele gruppen.

Konsernsjefen sier at de fremover vil fokusere på Norden og Nederland.

– Investeringene gjort i innhold har ikke alltid lønnet seg, skriver konsernsjefen.

Les også

DNB-fond veddet på Viaplay-kollaps – tjente 100 millioner på én dag

Det Stockholm-noterte selskapet har hatt et krevende år hittil, og aksjen er ned 66 prosent i år.

– Vi er i diskusjoner med långiverne våre, og utforsker muligheter for å hente kapital, skriver konsernsjefen videre.

Hvor mange i Norge som eventuelt mister jobben er ukjent.

– Da dette fortsatt er en pågående prosess kan vi ikke kommentere hvor mange norske ansatte som er berørt, sier kommunikasjonssjef Fredrik Olimb.

Selskapet har 1.691 ansatte på verdensbasis ved utgangen av fjoråret. Nyheten om oppsigelsene kommer samme dag som Viaplay åpner regnskapsbøkene og legger frem resultatet for andre kvartal.

Strømmetjenesten gikk på en finansiell smell og tapte 6,5 milliarder svenske kroner i andre kvartal, selv med en inntektsvekst på 396 millioner svenske kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

Kvartalsresultatet blir tynget av nedskrivninger, rekonstrueringen og kostnader knyttet til at selskapet trekker seg ut av Baltikum. Viaplay skriver blant annet ned verdien av sportsinnholdet i Norden med 1,5 milliarder svenske kroner.

Selskapet skriver at de har 7,2 millioner abonnenter ved utgangen av andre kvartal.

Økonomisk motvind

I juni meldte selskapet om store økonomiske utfordringer og nedjusterte utsiktene for 2023, og konsernsjefen gikk av med umiddelbar virkning. Aksjekursen raste samtidig 62 prosent i løpet av handelsdagen.

Jørgen Madsen Lindemann måtte tidlig i sin rolle som leder ut med ny katastrofemelding, og Viaplay-sjefen trakk den midlertidige guidingen etter en gjennomgåelse av selskapets drift.

«Gjennomgangen viser at både inntekter og resultater, særlig for det nordiske markedet, er ventet å falle betydelig. Økningen i faste kostnader knyttet til produksjon blir ikke veid opp av inntektsvekst eller kostnadsbesparelser», het det i meldingen den gang.

Stor sportssatsing

Viaplay har satset stort på sportsrettigheter og overtok fra høsten 2022 rettighetene til å vise Premier League.

I juni uttalte investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, at markedet for strømmetjenester har hatt sterk vekst etter pandemien.

– Baksiden med dette er at kostnadene for rettigheter, produksjon og innhold har økt enda mer, sa Johannesen til E24 da.

Han mener Viaplay strakte seg for langt da de vant rettighetene til Premier League. Månedsprisen for abonnementet er på 749 kroner.

I en tidligere versjon av denne artikkelen står det at tapet var på 6,5 millioner kroner. Det riktige er at tapet var på 6,5 milliarder kroner. Feilen ble rettet klokken 08:57.

Les også

Aksjeraset fortsetter for Viaplay: – Noe av det mest brutale jeg har vært vitne til

Publisert:

Her kan du lese mer om