Nasdaq brøt vinnerrekken

Etter en positiv start på handelsdagen var stemningen på Wall Street blandet ved stengetid. Etter fem dager med opptur, snudde tek-indeksen Nasdaq Composite ned.

Wall Street har hatt en god uke så langt. Fredag kveld brøt tek-indeksen Nasdaq vinnerrekken.
Publisert:

Den siste handelsdagen i en uke der det har blitt lagt frem en rekke amerikanske makrotall, ble avsluttet med de viktigste, nemlig hvor mange jobber som er skapt i USA måneden i forveien.

De såkalte «nonfarm payrolls», altså hvor mange jobber som ble skapt utenfor landbruket, kom inn på 187.000, noe over det økonomer ventet på foran. Men samtidig steg arbeidsledigheten, og jobbtallene fra juli og juni ble nedjustert.

Slik ser de toneangivende indeksene ut på Wall Street fredag ved børslutt:

  • Den brede S&P 500 steg 0,18 prosent
  • Teknonologiindeksen Nasdaq Composite falt 0,02 prosent
  • Dow Jones steg 0,34 prosent

Ved stengetid handles et fat nordsjøolje (brent spot) for 88,74 dollar, en oppgang på 2,25 prosent siden midnatt.

Les også

187.000 nye jobber ble skapt i USA i august

– Nær rentetoppen

Arbeidsledigheten steg med 0,3 prosent til 3,8 prosent i august, ifølge tallene fra det amerikanske arbeidsstatistikkbyrået la frem fredag.

De reviderte tallene nedjusterte også antallet nye jobber som ble skapt i juni og juli, med henholdsvis 80.000 og 30.000.

– Disse tallene peker i retning i at de ikke hever nå. Vi er nær rentetoppen, men det kommer mange tall fremover. Da kan det komme en økning til. Men akkurat nå prises det inn at det ikke gjør det, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til E24.

Arbeidsmarkedstallene er et av tallene den amerikanske sentralbanken (Fed) følger nøye når de vurderer om renten skal settes opp ytterligere. Neste rentemøte avholdes 20. september.

Les også

Fed-referat: Åpner for flere rentehevinger

Renter falt

«Nonfarm payrolls» viser hvor mange jobber det ble skapt i USA utenom landbruket, og gir en god pekepinn på aktiviteten i den amerikanske økonomien – derfor blir det ofte kalt «månedens viktigste tall».

Renter på amerikanske statsobligasjoner falt etter arbeidsmarkedstallene, ettersom investorer nå tror Fed vil holde seg på dagens rentenivå.

Handelsbanken skriver på Twitter at tallene styrker vurderingen av at Feds rentetopp er nådd.

– Ja, noe sterkere jobbvekst enn ventet, men tallene bakover revidert ned. Høyere ledighet, økt yrkesdeltagelse og svakere lønnsvekst presset i arb.markedet dempes, skriver banken.

Markedet priser nå inn en 93 prosents sannsynlighet for at det ikke blir renteheving på neste møte, ifølge CME FedWatch Tool.

Publisert: