Tidligere DNV-ansatt dømt for korrupsjon

Den tidligere DNV-ansatte ble trodd på at han ikke visste at han solgte informasjon til en russisk agent. – Han er lettet, sier mannens forsvarer.

Den korrupsjonsdømte 53-åringen i sitt siste møte med den russiske etterretningsoffiseren på Villa Paradiso i Oslo. Her overleverte russeren en plastpose med 14.000 kroner og en notatblokk fra Geiranger. Kort tid senere kom politiet til bordet og avbrøt møtet.
Publisert: Publisert:

Den 53 år gamle mannen er dømt til fem måneders fengsel for grov korrupsjon. Han solgte ved flere anledninger informasjon til en russisk etterretningsagent.

Selv har den tidligere DNV-ansatte hele tiden hevdet at han trodde han solgte informasjon til en konsulent innen olje- og gassbransjen. Nå har Borgarting lagmannsrett slått fast at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for at mannen visste at personen var russisk agent.

53-åringen, som tidligere jobbet som senioringeniør i DNV ble i Oslo tingrett dømt til et år og fire måneder i fengsel. Han anket saken til lagmannsretten, som nylig avsa dom i saken.

– Lettet og fornøyd

– Min klient har hele tiden vært tydelig på at han ikke visste at personen han møtte var en russisk agent. Han er lettet og fornøyd med at lagmannsretten har lagt dette til grunn, sier Marianne Darre Næss, som er mannens forsvarer.

Hun sier at saken har vært «en ubeskrivelig belastning» for 53-åringen.

– Han håper han nå kan legge saken bak seg, sier hun.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari har følgende kommentar til dommen:

– Vi registrerer at lagmannsretten ikke har fulgt vår argumentasjon når det gjelder skyld og straffespørsmål. Vi tar dommen til etterretning.

Les også

PST: DNV har vært mål for russisk etterretning

Mottok store summer

Den tidligere senioringeniøren i DNV skal ifølge dommen ha mottatt til sammen mellom 40–50.000 kroner i kontanter fra den russiske etterretningsoffiseren.

Mot disse pengene skal han ha fremskaffet informasjon fra sitt arbeid i DNV, som han deretter delte med russeren.

Pengene og informasjonen ble utvekslet på ulike møter initiert av den russiske etterretningsoffiseren, ifølge tiltalen. Der skal nordmannen ha blitt påspandert middager.

Den russiske agenten var ifølge påtalemyndigheten offisielt diplomat ved Russlands handelsrepresentasjon i Oslo.

Les også

PST: Russisk etterretningsagent ville kjøpe miniubåt «i gave til venn»

Ble overvåket

Den russiske agenten var ifølge dommen offisielt diplomat ved Russlands handelsrepresentasjon i Norge. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal tidlig ha mistenkt at han var offiser i den russiske etterretningsorganisasjonen, SVR.

PST startet en overvåkning av russeren. Det var slik sikkerhetstjenesten også ble oppmerksomme på den tidligere DNV-ansatte. PST hadde blant annet overvåket et møte mellom den russiske agenten og mannen på en restaurant i Oslo.

53-åringen ble pågrepet under et senere møte med den russiske agenten, som fant sted på restauranten Villa Paradiso i Oslo. Russeren ble etter dette erklært uønsket i Norge og forlot landet 20. august 2020.

Publisert: