Storeier om Heimstaden-finansieringshjelp: – Helt avhengig av vilkår

Storaksjonær Alecta erkjenner kapitalbehovet i Ivar Tollefsen-dominerte Heimstaden Bostad, men vil ikke bidra betingelsesløst.

Administrerende direktør Peder Hasslev, Alecta.
Publisert: Publisert:

Nytilsatt administrerende direktør i det svenske pensjonsfondet Alecta, Peder Hasslev, erkjenner at Heimstaden Bostad har behov for ny kapital, men om han åpner lommeboken, kommer helt an på vilkårene.

Det sier toppsjefen i et intervju med den svenske næringslivsavisen Dagens Industri tirsdag.

– Alecta deler vurderingen at Heimstaden Bostad har behov for ytterligere kapital. Alecta er beredt til å delta konstruktivt og medvirke til en refinansiering, men det er naturligvis helt avhengig av de vilkår som da blir aktuelle, sier Hasslev til DI.

Les også

DI: Pensjonsfond gransker Heimstaden-investering

Heimstaden Bostad tynges av stigende renter og fallende eiendomsverdier, og er under press for å opprettholde sin kredittvurdering.

Meglerhus har tidligere anslått Heimstaden Bostads kapitalbehov til 25–44 milliarder svenske kroner.

Som en av Heimstaden Bostads største aksjonærer, vil Alecta måtte bla opp atskillig for å opprettholde sin eierandel i en eventuell kapitalinnhenting.

Les også

Tollefsens boliggigant under press: – Vurderer ulike alternativer

Gransker investeringene

Mandag ble det kjent at styret i Alecta har engasjert eksterne granskere for å vurdere hvorvidt fondets investeringer i Heimstaden Bostad har skjedd i henhold til selskapets regler og retningslinjer.

Alecta eier i likhet med Ivar Tollefsen-dominerte Heimstaden AB, 38 prosent av boliggiganten Heimstaden Bostad. Men, mens Tollefsen-selskapet har halvparten av stemmene, stemmer Alecta for kun 30 prosent.

 Også øvrige større aksjonærer har lavere stemmerett, enn hva eierandelen skulle tilsi.

Les på E24+

Ivar Tollefsens metode: Slik bygde han et europeisk eiendomsimperium

Fikk sparken

Hasslev tok 1. september over i rollen som ny administrerende direktør i Alecta etter Magnus Billing, som 11. april fikk avskjed med umiddelbar virkning.

Det skjedde i kjølvannet av tap på rundt 20 milliarder svenske kroner på Alectas investeringer i amerikanske nisjebanker.

Som bakgrunn for sparkingen ble det vist til behovet for gjenopprette tillit og gjennomføre nødvendig forandringer innenfor kapitalforvaltningen. Alectas risikohåndtering har siden mai vært gjenstand for gransking av det svenske finanstilsynet, Finansinspektionen.

Finansinspektionen opplyser til DI tirsdag at de har kjent til «en stund» at Alecta har iverksatt en gransking av investeringene i Heimstaden Bostad, og at de tar opplysningene på «største alvor».

Les også

Meglerhus om Tollefsens-boliggigant: – Mindre presset enn det ser ut som

Les på E24+

Svenske eiendomsgiganter vakler: – Et system som har hatt for mye gjeld

Publisert: